17 maj 2018

Hajkmat på vatten

Kraven på mat man tar med sig ut i naturen kan vara flera... här nämner jag de som jag tycker kan vara viktiga:

- hålla sig utan kyla
- kunna lagas snabbt och enkelt, helst utan extra disk
- rimliga priser, lite mindre budget än frystorkad färdigmat
- lätt att bära med sig
- helst bara kräva varmt vatten

Min tanke med följande lista är att allt skall kunna tillredas med bara varmt vatten i eget kärl, dvs man kokar bara vatten, och tillreder sin egen mat.

Lunch

Nudlar, bara att krossa och hälla på kokande vatten + Varma koppen, tag halva mängden vatten och vips har man en sås.

Om man vill använda en pulversås, byt ut mjölken mot pulvermjölk. Lämpligen blandas detta redan i en portion hemma, och medtages färdigt i en liten plastpåse.

Som extra protein kan man ha med saltat fläsk, ölkorv eller rökt bacon som steks (riktigt rökt så håller det sig ännu lite bättre).

Ölkorven håller riktigt länge, och rökt bacon eller fläsk likaså om det är ordentligt rökt.

Frukost

Havregrynsgröt, blanda 1/2 dl havregryn + 1/2 dl rågflingor, lite salt, ev socker och kanel, och förvara som en portion i en plastpåse. Väl ute är det bara att tömma påsens innehåll i en kåsa, hälla på kokande vatten och låta stå några minuter - frukosten klar. Vill man kan man toppa med jordnötter, russin eller choklad för att få extra energi.

Energipåfyllning

Bryt sönder en chokladkaka och blanda med russin och nötter/jordnötter. Förvara i en påse.

Middag

Kassler som tas med ut fryst. Till detta serveras snabbris, som portionsförpackas. Bara att hälla riset i en kåsa och hälla på kokande vatten, låt stå fem minuter och det är klart.